Грудките на гладиолите трябва да се извадят с приключването на вегетацията, когато хранителните вещества се събират в тях. Това става още в началото на октомври. За целта се избира ден, в който почвата не е кална. Узрелите клубенолуковици се познават по това, че лесно се отделят от майчината грудка. За да не се нарани посадъчният материал е добре да се ползва вила, с която внимателно се повдигат стъблата. След това грудките се почистват от полепналата почва. Стъблото се изрязва на 3-4 см над клубенолуковицата. Първо се вадят грудките от по-големи луковици, а по-късно – от детките. Закъснението може да донесе на луковиците гъбни и бактериални болести. Ако времето е сухо и топло грудките може да се просушат 2-3 дни на слънце, а след това да бъдат пренесени в опотляеми помещения, където термометърът стига 30 градуса и да останат там до пълното им просъхване.
Трябва да насипете грудките в хартиени торбички и да ги окачите на високо и проветриво място, където температурата е между 1 и 5 градуса.