Фермерски пазар по изцяло нов модел ще подкрепя стартиращи малки фермери и занаятчии, а също така се фокусира върху националното ни гастрономическо наследство, представяйки храни чрез кулинарни щандове, демонстрации и дегустации на шеф готвачи, ресторанти и заведения.
От 12 октомври всяка събота на Женски пазар в София пазарът ще бъде празник на храната и традициите, които обединяват общностите и ще бъде в подкрепа на малките фермери, занаятчии и ресторантчета, които ги възобновяват.
Освен, че столичани и гости на София ще могат да си купят българско производство плодове и зеленчуци, както и вкусни занаятчийски храни, ще им подарим едно истинско и различно преживяване.
Всички заинтересовани малки производители на фермерски и занаятчийски храни от цялата страна са поканени да участват в пазара. Приемът е отворен също за нерегистрирани фермери и занаятчии, готови да преминат през стъпките на програма Пендара, която се състои в кратко обучение и регистрация на бизнеса им.
Събитието е съвместна инициатива на Пазари Възраждане ЕАД и Фондация LocalFood.bg, в партньорство с Тиймбилдинг кауза, шеф Росен Димитров Чакъров и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
До участие се допускат:
– Регистрирани земеделски производители, съблюдаващи натурално и традиционно земеделие;
– Занаятчии, кулинари, преработватели, винопроизводители и пивовари с регистрирани производства на местни храни и напитки, чисти от индустриални съставки;
– Малки ресторанти и заведения, възобновяващи българските вкусове и гастрономически традиции;
– Регистрирани производители на сапуни и козметика;
– Творци и занаятчии на традиционни и еко изделия.