През септември „Агрозона“ влиза заедно с малчуганите в детските градини с „Мисия хранене“. За темата на броя сме разговаряли с експерти по детското хранене, диетолози и родители за това с какво да се хранят децата в най-ранна възраст. Представена е в детайли най-новата наредба, която определя какво трябва да има в чиниите на малчуганите. Сбогом на пържените храни, тортите и вафлите, по-малко калории, повече мляко и зарзават. Това са само част от новите изисквания, с които ще се справят в детските градини и ясли. Някой от тях значително ще затруднят общините и директорите на учебните заведения, които отсега се питат как ще осигурят през зимата скъпите зеленчуци и плодове. Филията с масло обаче вече ще бъде по БДС, което гарантира, че децата ще ядат най-важната храна за всеки човек без примеси и консерванти.
Два постни дни и за най-малките предлага на страниците на списанието Яна Данаилова, председател на Сдружението на нутриционистите в България. Известният психолог и консултант по хранене Ипократис Пападимитракос от своя страна предупреждава, че рисковете за физическото и психическото здраве нарастват с всеки качен килограм.
В началото на септември се очаква финал за подмярка 4.2
С изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ е интервюто на броя. От него става ясно, че още в първите дни на септември се очаква да бъдат подписани договорите по подмярката за преработка, чийто прием беше направен през миналата година.
Климатът удари и по сливовата ракия, предупреждават експертите от Овощарския институт в Пловдив и Института по планинско земеделие в Троян. Техните прогнози сочат за повишение при цените на пресните плодове. Повече по темата може да се прочете в 96 брой на списание „Агрозона“.
Единственото интервю, което даде при посещението си в България Йоахим Руквид, президент на най-голямата фермерска организация в Европа – КОПА, е за „Агрозона“. Той е категоричен в настояването си към чиновниците в Брюксел: „Никакви съкращения в бюджета за ОСП!“
Златно грозде през септември
Както подобава на септемврийски брой в него има много грозде…Учените от Института по лозарство и винарство в Плевен се похвалиха с два нови сорта, селекционирани при тях, а директорът проф. Иван Пачев прогнозира в интервю за „Агрозона“, че ще имаме добра реколта от грозде и дава ценни съвети за всички, които имат интерес към отглеждането на грозде – и винено, и десертно. Представени са и най-популярните десертни сортове грозде, които се отглеждат у нас.
В списанието и този път не е подмината темата за Африканската чума по свинете. Историята за разпространението и в Европа, както и друга полезна информация може да се прочетат в няколко материала.
Репортажът на броя е за приказната Прага. Град, който всеки заслужава да види поне веднъж в живота си. Там съботите започват със семейно посещение на фермерски пазар, традиция която не е променена от никоя власт през годините.