Фермерите в румънска Добруджа продават агнешкото на цени между 5,56 и 6 лв./кг

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Цената на живите агнета в Добруджа се смята от мнозина за еталон за това как пазарът на великденските агнета работи на национално ниво, особено в южната част на страната и в столицата. Янку Полифрони, президент на Федерацията на овцевъдите в Румъния, е на мнение, че тази година може да говори за справедлива цена за агнешко месо. Той твърди, че ако миналата година средната цена е била 4,37 лв/кг до 4,77 лв. за килограм живо тегло, тази година на Великден агнешкото няма да се продава под цена от 5,56 лв./кг. „Цената на килограм трупно тегло варира между 9,94 лв/кг – 12 лв/кг, което е значително над стойността от миналата година, когато най-добрата цена беше около 5 лв/кг живо тегло, а средната беше някъде 4,57 лв/кг – 4,7 лв/кг. Тази година стойността достигна само 5,56 лв/кг,  и тук говорим за средната цена за целия период, тъй като млечните агнета също се продаваха на 16,6 лв/кг и дори 6,63 лв/кг. Сега цената много зависи от теглото на агнешкото- ако то е до 30 килограма може да струва 5,56 лв./кг живо тегло, ако е до 25 килограма, цената е 6 лв/кг, така че където има по-малко количество и цената е малко по-висока”, обясни той.

Cutted Beef Steak Cuisine Concept

Овцевъди от окръг Констанца казват, че експортната цена е приблизително същата. „Вече продадох агнета за износ по 5,56 и 6 лв/кг и сега не ми остана много за продан за Великден, защото пазя животни за есента. Въпреки това преди Великден от фермата ми ще излязат около 400-500 агнета“, казва Янку Полифрони и допълва: „Цената на вътрешния пазар ще бъде приблизително същата цена както за чужбина, тъй като износът обикновено регулира вътрешната цена понеже не консумираме много овче месо в Румъния и за стандарт приемаме цената, на която изнасяме“. Цената на трупното месо също ще бъде по-висока тази година. Ако миналата година агнешкото трупно месо е било продавано на пазари за 9,14-10 ​​лв/кг, тази година цената ще достигне 12 лв/кг, твърдят животновъдите, които доставят на пазарите в Констанца.

“За православния Великден вероятно ще продаваме на 5,56 и 6 лв/кг, но това зависи и от търсенето и покупателната способност на румънците”, казва Думитру Андреой, президент на асоциацията на овцевъдите “Дачия”- Хунедоара. Месото се продава предимно в чужбина и сега се подготвя пратка от 6 000 овена с тегло около 75 кг за арабските пазари. До преди няколко дни стопаните доставяха за пазари като Италия, Гърция и Хърватия, където се празнуваше католическият Великден. „В сравнение с миналата година това е малко по-добре, дори да има някакъв отлив поради пандемията“, заявява Думитру Андреой. В хранителните магазини в страната се предлагат предимно части от агне и дреболии на цени между 14 лв./кг и 16 лв./кг.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА