През 2023 г. от Института по фуражни култури в Плевен предлагат пълен набор от семена
„Във връзка с водния дефицит и все по-нарастващата необходимост от сухоустойчиви видове в Института по фуражни култури – Плевен започнахме да работим с малко позабравени видове, като например баклата, толкова традиционна и типична за нас култура. Тя е с кратък вегетационен период, зимуваща е и приключва вегетация преди да настъпят сухите периоди“, каза за A zona проф. Наталия Георгиева от отдел „Фуражно производство“ към Института. Сред другите култури, към които вече се проявява интерес, типични и много популярни в Австралия, Русия, Китай, са лупината и нахутът. Те биват по-слабо нападани от болести, сухоустойчиви са и селекционната работа в института в Плевен вече дава резултати, като са създадени първите сортове. „Секирчето също е изключително подходящ вид както за сухи условия, така и за биологично земеделие“, допълва проф. Георгиева. Институтът по фуражни култури вече е готов с нов сорт, който в следващите години очаква да бъде признат след като минат задължителните тестове. Опитите на учените обаче не спират дотук. В Плевен са интродуцирали и видове от други части на Европа, които в бъдеще ще бъдат много подходящи. „В момента ги изпитваме, резултатите са много добри“, коментира проф. Наталия Георгиева.
Правят се опити с лап-лап, култура, която е изключително сухоустойчиви и по цял свят замества слънчогледа, както и други видове. „В бъдеще ще се върви в посока сухоустойчиви култури и биологично земеделие, което все по-голям относителен дял заема както в България, така и в световен мащаб.“, допълни още тя.
През следващата година от Института по фуражните култури ще разчита на пълен набор от фуражни култури, както и нови технологии, подходящи както за конвенционално, така и за биологично земеделие. „Изпитваме биологични продукти, биологични торове, биологични инсектициди и фунгициди, които са в голяма помощ на фермерите, за да могат да развиват при желание точно това направление на работа“, каза още проф. Наталия Георгиева.