В Добруджанския институт получиха 620 кг среден добив от БГ пшеницата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Родната селекция търси качеството, добивът не е самоцел, коментира доц. Илия Илиев, директор на института

В Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево средният добив от зърнено-житните култури, основно пшеница, е около 620 кг от декар, съобщи за Агрозона доц. Илия Илиев, директор на института. На площ от 8500 дка са отглеждани само сортове, селектирани в ДЗИ, допълни той и обясни, че тези площи са обработвани с 27-28 кг физически азотни торове и съвсем умерено приложение на пестициди по необходимост.

„Нашата селекция залага на екологично адаптирани нови сортове, които са устойчиви на биотични и абиотични стресови фактори и същевременно с едно сравнително умерено хранене и използване на препарати за растителна защита да дават от една страна добър добив, а от друга страна задоволително качество на продукцията, докато в момента са модерни т. нар. интензивни сортове, които със сериозна употреба на хранителни вещества и пестициди постигат високи добиви за сметка на посредствено качество“, коментира още доц. Илиев.

Според него в определени екстремни години атрактивните чужди сортове не издържат и става така, че тази инвестиция, която земеделските производители са направили, закупувайки скъпи торове и пестициди, в крайна сметка не се изплаща.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА