В Брюксел се проведе експертна среща, на която се обсъдиха проблемите, свързани с износа и производството на продукти от уникалната българска порода Източнобалканска свиня. Събитието бе инициирано от българския евродепутат Момчил Неков.
За по-голямо производство и успешен износ в целия Европейски съюз са необходими още няколко стъпки, част от които предстои да бъдат обсъдени идната седмица на заседанието на Постоянния комитет по растенията, животните, храната и фуражите в Главна дирекция „ Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия. Това стана ясно на срещата, на която участваха представители на дирекцията, на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня и на българския клон на Слоу Фуд.
При успешна защита по европейските схеми за качество, месото, което се слави със своите уникални хранителни качества, ще си възвърне мястото на родната трапеза и ще може да стъпи на европейския пазар. „Защитата на уникалните български продукти и храни трябва да бъде национален приоритет. Те са част от националното културно и кулинарно наследство и идентичност и трябва да се гордеем с тях“ заяви Момчил Неков.
Месото от Източнобалканската свиня е потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, идентифициран в рамките на кампанията „Да защитим българския вкус“.
Свинята се отглежда при традиционни пасищни условия в горските райони на Източна България. Поради специфичната паша, срещаща се само в тази част на България, както и начина на отглеждане – на свободна паша, месото ѝ е с наситен вкус и отлични качества. То е богато на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини и не съдържа медикаменти и добавени хормони. Животното има и изключително полезно въздействие върху околната среда, тъй като естествено аерира и поддържа доброто състояние на горния почвен слой. Възстановяването на отглеждането на Източнобалканската свиня, която преди няколко десетилетия е наброявала над 55 хил. животни, ще има положителен ефект върху околната среда и горските масиви в Източния Балкан и Странджа.