Увеличават бюджета по схемата за доставка на плодове, зеленчуци и мляко в училищата

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Земеделската комисия към Европейския парламент одобри нови мерки за схемата, която осигурява на децата в училищата пресни плодове, зеленчуци и мляко. Важна промяна е това, че бюджетът на схемата е увеличен с 20 млн. евро, което означава, че за доставка на плодове и зеленчуци в училищата в Европа ще бъдат изразходвани 150 млн. евро, а за мляко 100 млн. евро годишно, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Освен това европейските депутати въведоха два нови критерия за схемата. Вече ще се отчита делът от деца в населението на държавата-членка, които са на възраст от 6 до 10 години, както и степента на икономическо развитие на съответния регион. От съобщението на институцията става ясно, че на шестата година след прилагането на схемата бюджетът в частта за млякото ще бъде преразгледан и новата схема ще бъде дотирана с нова, минимална годишна сума на дете.

За да направят схемата по-ефективна, държавите-членки трябва да предприемат усилия за популяризиране на здравослованите навици на хранене, както и да стимулират местните вериги на доставки на храни и органичното фермерство, да предприемат мерки за ограничаване на прахосването на храна и да популяризирант местни специалитети като мед и маслини, например.

Само здравословни храни ще бъдат доставяни на децата, а подсладтелите и добавените аромати ще бъдат забранени. Ще има строги общностни правила, които ще се прилагат и от националните власти по безопасност на храните. Освен това с приоритет ще бъдат пресните плодове и зеленчуци, а само като допълнение могат да бъдат доставяни преработени храни като супи, компоти, сокове, йогурти и сирене.

Доставката на продукти съдържащи плодове, ядки или какао, като например шоколадово мляко или юогурти и кисели млека с плодове и подсладтели също ще се финансира от схемата, но само от части, до колкото продуктът се оценява като здравословен.

Следващата законодателна стъпка, за да бъдат приети промените е те да бъдат одобрен от Парламента на неговото заседание през март или април. След това те ще преминат за одобрение на първо четене от Съвета.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама