ЕС: Вносът на селскостопански и хранителни продукти от Украйна с 25% ръст

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Повишените цени на соевия шрот, рапицата, пшеницата и слънчогледовото олио са довели до този ръст

Месечните търговски потоци на селскостопански и хранителни продукти в ЕС са достигнали рекордна стойност от 36,5 милиарда евро през октомври 2022 г. Дялът на вноса на селскостопански храни в ЕС се е увеличил, достигайки 15,7 милиарда евро през отчетния месец. Това представлява 3 процента разлика спрямо предходния месец. Повишените цени на соевия шрот, рапицата, пшеницата и слънчогледовото олио са довели до този ръст. Макар че е отбелязал лек месечен спад, износът на селскостопански храни от ЕС остава силен със стойност от 20,7 милиарда евро. Като цяло, и въпреки увеличения внос, търговският баланс на ЕС остава положителен на ниво 5 милиарда евро. Това са основните констатации в последния месечен доклад за търговията със селскостопански храни, публикуван вчера от Европейската комисия.

Докладът също така се фокусира върху развитието на производството и потреблението на пшеница и царевица в различни региони на света.

Износ

В стойностно изражение износът на селскостопански храни от ЕС е намалял с 1,2 процента на месечна база. Намаляването на износа от ЕС се дължи основно на спада в износа на спиртни напитки и ликьори, както и на сирене и извара. Увеличението от 3 процента на износа за Китай частично компенсира спада на износа за САЩ (-5 процента) и Обединеното кралство (-2 процента). Независимо от това месечно понижение, износът на селскостопански храни от ЕС за САЩ и Обединеното кралство никога не е бил по-висок. През първите десет месеца на 2022 г. износът на ЕС за САЩ е достигнал 24,4 милиарда евро. Това е с 29 процента повече от тригодишната средна стойност за същия период година по-рано. По същия начин износът на ЕС за Обединеното кралство от януари до октомври 2022 г. на стойност 39,5 милиарда евро е с 15 процента по-висок от този през 2021 г.

Внос

Бразилия и Украйна са първите две страни по внос на селскостопански храни в ЕС. Вносът от Бразилия е намалял със 17 процента през октомври 2022 г. в сравнение с предходния месец. Въпреки това вносът от Украйна се е увеличил с 25 процента през отчетния месец, като царевица, слънчогледово олио, слънчогледово семе и рапица представляват 70 процента от вноса в ЕС. Стойността на вноса от Украйна и Бразилия е с 20 процента по-висока от тази на третия най-важен доставчик на селскостопански хранителни продукти в ЕС – Великобритания.

Обемите на внесеното палмово масло са намалели с 16 процента в сравнение със същия период на 2021 г., докато вносът на царевица се е увеличил с 66 процента.

Модел на производство и потребление на пшеница и царевица в отделни региони на света

Пандемията от Ковид-19 и най-вече руската инвазия в Украйна застрашиха глобалната продоволствена сигурност и поминъка на милиони хора по света. Европейската комисия си сътрудничи с партньори на всички нива, за да подкрепи усилията за доставяне на храна на тези, които се нуждаят най-много от нея, и да помогне на засегнатите фермери. Днешният доклад включва раздел, представящ историческата еволюция (от 1961 г. до 2019 г.) в потреблението и производството на пшеница и царевица в Европа, Централна Азия, Азия-Океания, Африка и Америка.

В обобщение, Азия е имала дефицит на пшеница поради увеличеното потребление от 60-те години на миналия век, което е само частично компенсирано от по-високи производствени обеми. В Африка дефицитът се е увеличил особено много от началото на 21 век поради подобни причини. Други региони на света са нетни износители. Що се отнася до царевицата, ЕС има лек дефицит в производството в сравнение с потреблението си, докато Америка е най-големият регион за износ (главно САЩ, Бразилия и Аржентина).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА