Износът на свинско месо от ЕС продължава да нараства, като достига своите най-високи нива от последните дванадесет месеца. Това играе важна роля за поддържането на цените на свинското месо в Съюза, на фона на повишаващото се производство. Това става ясно от анализ на Центъра за икономически анализи в селското стопанство САРА.
Производителите на говеждо месо в ЕС се очаква да се изправят пред значителни предизвикателства в резултата на излизането на Великобритания от ЕС. Те са свързани с потенциалното пренасочване на голямо количество говеждо месо от Ирландия към европейския пазар, което би могло да се окаже ограничаващ фактор за цените и да притисне допълнително европейските производители.
Междувременно се засилват дискусиите и призивите в ЕС за осигуряване на качествена и безопасна животинска продукция и осигуряване на здравословни храни. Големи преработватели и компании като Макдоналдс и Събуей се обявиха за доставянето на месо от животни, които не са третирани с антибиотици. Все пак отглеждането на животни е свързано с прилагането на различни препарати, гарантиращи здравето им, коментират . Очаква се все по-нарастваща да е ролята на ваксините с оглед осигуряването на здравето на животните и качеството на продуктите, и отговарянето на потребителските настроения.