“Успокоените” цени на зърното започнаха да се свиват

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

У нас продължава търсенето за големи количества хлебна пшеница

“Успокоените” цени на зърното тръгнаха надолу когато Русия се върна в зърнената сделка. След като миналата седмица геополитическият фактор беше основен компонент в движението на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари, сега стана ясно, че Русия няма да приключи участието си в споразумението за зърнения коридор. Това „запазване“ на възможностите за износ, както и добрата реколта успокоиха котировките на борсите в Европа и отвъд океана. Цените на пшеницата в САЩ тръгнаха надолу и поевтиняването е чувствително – минус 38 долара до 361 щ.д./тон, тези във Франция също слязоха със 17 евро до 336 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария и в Русия нямаше промяна и съответните цени останаха на 290 щ.д./тон и 310 щ.д./тон.

След завоя надолу на цената на американската царевица преди седмица, сега поевтиняването продължава – минус 18 долара до 339 щ.д./тон, а Франция я последва с минус 10 евро до 343 евро/тон. В Русия отново нулева промяна и 290 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция обърна тренда и се снижи с 12 евро до 303 евро/тон, в Русия за втора седмица без промяна на 285 щ.д./тон.

Рапицата на Euronext, също обърна тренда надолу и поевтиня с 23.00 евро до нива от 637.00 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка декември, се връща нагоре с плюс 40.00 долара до 1410 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар отново се повиши с 19.20 долара, достигайки до 555.10 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни и търсенето за големи количества хлебна пшеница продължава. След сделките от миналата седмица, които се сключиха на цена от 730 лв./тон доставка DAP, търсенето продължава на начална цена от 680 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни, има предлагане на зрял фасул в чували на 2664 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 6 лв/л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements