USDA очаква значителен ръст в износа на соя от САЩ през 2016/17

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Износът на соя от САЩ ще се увеличи значително през идната пазарна година. Това очакват експертите на американското министерство на земеделието USDA. В своя последен доклад за състоянието на световните пазари на агростоки анализаторите предвиждат ръст с 8% в износа на соя от САЩ, който ще се увеличи с 3,9 млн.т. до 51,3 млн.т., пише Agra Europe.

Тези очаквания се базират на очакванията за свиване в преходния остатък в Южна Америка през тази есен, което би стимулирало износа от САЩ през първата половина на пазарния сезон 2016/17 г.

Реколтата в Аржентина към края на 2015/16 г. ще се увеличи с 15% или 4,9 млн.т. спрямо предходната година и ще достигне 26,8 млн.т. В същото време в Бразилия се очаква спад с 16% или 3,2 млн.т. до 16,3 млн.т.

На вчерашната борсова търговия в Чикаго играчите реагираха на новия доклад на USDA с еуфорични покупки на фючърси на соя. В следствие на това договорите със срок на доставка през ноември скочиха до 10,68 долара за бушел (344 евро/тон), което е с 5% повече от предходния ден.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА