Унгария призовава ЕК да отвори кризисния фонд, за да спаси свиневъдството в общността

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Унгария призова Европейската комисия да се намеси спешно с политики и мерки за подкрепа, насочени към защита на свиневъдния сектор, който е силно засегнат от африканската чума по свинете.

Унгария призова Европейската комисия да използвавъзможностите си и да предприеме незабавни пазарни действия, за да предотврати по -нататъшната ескалация на кризата при свиневъдите, каза Иштван Наги, ръководител на министерството на земеделието в Будапеща, след срещата на земеделските министри на ЕС в началото на седмицата.

Отглеждането на прасета – нерентабилно дори в най -ефективните ферми

На последната среща на европейските министри на земеделието министър Наги Ищван припомни, че свинефермите в Унгария, които доставят повече от една трета от местното производство на месо, както и други фермери в Европейския съюз се сблъскват с безпрецедентни трудности. За много кратко време производствените разходи, цените на фуражите и разходите за енергия нараснаха рязко. През същия период обаче трансферните цени рязко паднаха. В резултат на това свиневъдството вече е нерентабилно дори за най -ефективните ферми. И тази ситуация, производството не може да се поддържа дори в краткосрочен план, добави Ищван Наги.

Иска се достъп до кризисния фонд за селското стопанство

Унгарският министър обясни, че Европейската комисия отказа да предложи незабавни мерки за защита на пазара. Резервът за селскостопански кризи би бил адекватен източник на помощ, затова Унгария предложи да се използва този кризисен фонд за решаване на проблемите на свинепроизводството. „Това може да осигури спешна помощ за сектора, но Комисията не предлага достъп до фонда. В допълнение към решението на Съвета, откриването на кризисния фонд ще изисква одобрението на Европейския парламент “, подчерта шефът на земеделието в Унгария.

Будапеща вече подкрепя свиневъдите си

Според Наги Унгария ще подкрепи своите животновъди, включително свиневъди, с всички възможни средства. Така Ищван Наги спомена, че тази година страната му е увеличила лимита на субсидии за хуманно отношение към животните с 4 милиарда форинта и също така предлага субсидирани заеми на земеделските производители, а унгарската система за застраховане при кризи, първата в Европа, вече е достъпна за свиневъдни стопанства.

За да се поддържа и подобрява нивото на здравето на животните и конкурентоспособността на висококачествения домашен добитък, всички угояващи суровини, които достигат до Унгария от вътрешния пазар на ЕС, подлежат на по-строг контрол, подчерта министърът.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА