Украйна оглави ТОП-5 на доставчиците на пшеница за ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути
Според резултатите от юли до началото на ноември 2022 г. Украйна е на първо място в топ пет на най-големите доставчици на пшеница за страните от ЕС. Износът на украинско зърно за ЕС възлиза на 1,5 милиона тона, което е значително по-високо от миналия сезон (188 хиляди тона). Такива данни обяви в доклада си Андрей Купченко, ръководител на службата за бизнес проекти на агенция APK-Inform, на международната конференция „Asia Grains & Oils Conference in Qazaqstan 2022“ на 11 ноември в Астана.

Той уточни, че в топ 5 на най-големите доставчици на пшеница за ЕС влизат още Великобритания (379 хил. тона срещу 155 хил. тона през миналия сезон), Канада (179 хил. тона срещу 49 хил. тона), Молдова (113 хил. тона срещу 86 хил. тон) и Сърбия (110 хил. тона срещу 164 хил. тона през миналия сезон).

Украйна също увеличи значително доставките на ечемик и царевица за ЕС – съответно до 270 хиляди тона и 4 милиона тона (миналия сезон тези цифри бяха много по-ниски – 4 хиляди тона и 1,2 милиона тона). Така Украйна заема второ място в класацията на доставчиците на тези видове зърно за страните от ЕС.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements