Украйна: Фермерите засаждат повече маслодайни култури за реколта 2023 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Очаква се реколтата от пшеница да бъде над два пъти по-голяма от необходимата за вътрешни доставки

Това е предположението на украинския заместник-министър на земеделието Тарай Висоцки. Площите, отглеждани с рапица или слънчоглед, вероятно ще бъдат по-големи за реколта 2023, отколкото през предходната година. Фермерите реагират на логистичните проблеми в разкъсаната от война страна – маслодайните семена достигат по-висока цена на тон от зърното и в същото време причиняват по-ниски логистични разходи поради по-малкия си обем.

Затова Висоцки очаква по-малко производство на пшеница . Въпреки това се предполага, че реколтата от пшеница да бъде над два пъти по-голяма от необходимата за вътрешни доставки. Това остави значителни излишъци на зърно за износ, въпреки че се очаква да бъдат по-малки в сравнение с 2022 г.

Липсват пари за пролетната сеитба

Според Висоцки преди началото на новия вегетационен период, за разлика от 2022 г., украинските ферми са изправени пред ликвидни затруднения. Финансирането на разходите за обработка на почвата, сеитба , торене и растителна защита понякога създава проблеми на компаниите.

Въпреки това зам.-министърът е убеден, че земеделците ще обработват максимално възможните площи, там където ситуацията със сигурност позволява.

Обвинение: Русия бави проверките на корабите по Босфора

Зам.-министърът на земеделието отдава голямо значение на коридора за сигурност при износ на земеделска продукция с кораби. Като част от споразумението „Зърно от Украйна “ почти 600 товарни кораба са напуснали черноморските пристанища на Украйна миналата година, съобщи Висоцки. По този начин са изнесени около 16 милиона тона земеделска продукция.

Според него обаче капацитетът за обработка на трите най-големи пристанища в района на Одеса далеч не е изчерпан. Висоцки обясни това с това, че Русия забавя проверките на корабите в Босфора. В момента Украйна преговаря за това на най-високо ниво с партньорите, участващи в зърнения коридор.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements