Европа ще може да изхрани цялото си население, без да внася храна до 2050 г. Това се обсъжда в проучване, проведено от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), пише euronews .
Факторите, които в момента стимулират вноса, са промените в околната среда и увеличеното използване на синтетични торове, казват учените. В момента се внасят извън Европа животински продукти – месо, млечни и рибни, както и зеленчукови продукти и храни , за да бъде изхранено населението на Стария континент. През 2020 г. 47% от зеленчуците са били внесени в Европа от чужбина. За да се постигне самодостатъчност, учените предлагат да се премине през тристепенен процес, основан на органична, устойчива, екологична система за хранителни продукти.
Първата стъпка включва промяна на диетата, включително намаляване на количеството животински продукти, които се консумират. Веднага CNRS предлага статистика – в периода от 1961 до 2013 г. консумацията на протеини в региона се е увеличила с около 80%. Ограничаването на потреблението на животински продукти би намалило натиска върху добитъка и в резултат на това ще намалее нуждата от внос.
Втората стъпка ще включва отдалечаване от „индустриалното земеделие“ чрез създаване на пространство за разнообразяване на сеитбообръщението върху съществуващите земи. Това също се очаква да намали количеството на използваните синтетични пестициди и торове.
Последната стъпка включва интеграция на растениевъдството и животновъдството, което не се среща в настоящата селскостопанска индустрия. Това ще позволи по-активно използване на органични торове.