Тютюнопроизводителите прибраха повече тютюн, изкупните цени – по-високи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Само с качество българските производители на тютюн могат да бъдат конкурентоспособни на международния пазар, категоричен е Цветан Филев, председател на УС на НАТ-2010

„Изкупната кампания на тютюна от реколта 2023 г. е в разгара си. При две от сортовите групи тютюн, които се отглеждат изцяло в Североизточна България – едната ориенталска „Каба Кулак“ и едролистната „Бърлей“ изкупуването върви на по-бързи обороти. От „Каба Кулак“ имаме изкупени близо 90% от тютюневата суровина, около 400 тона тютюн, при средни изкупни цени от 7,11 лв. При втората сортова група тютюн „Бърлей“ са изкупени вече над 95%. Изкупени са близо 430 тона тютюн, достигната е средна изкупна цена 5,04-5-,05 лв за кг.“, съобщи за Агрозона Цветан Филев, председател на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ – 2010).

При най-масовата сортова група ориенталски тютюн за България – „Басми“, който се отглежда изцяло в Централна и Южна България, са достигнати нива на изкупуване от около 75%. Средната изкупна цена варира между 9,06-9,20 лв. за килограм тютюн, каза още Филев. Остава още около 25% да бъдат изкупени. При втората едролистна сортова група тютюн „Вирджиния“ са изкупени около 60-65% при средна изкупна цена от над 7 лв за килограм. Тенденцията показва, че 100% тютюнът трябва да бъде изкупен до края на януари, уточни още председателят на УС на НАТ-2010 Цветан Филев. Най-точни данните за реколтата от тютюн за 2023 г. се очаква да станат ясни в средата на февруари.

„Очаква се общият обем на производство за четирите сортови групи ттюн от реколта 2023 г. в България да надхвръли около 6300 тона тютюн. В сравнение с реколта 2022 г. с между 8 и 9% е повече количеството през 2023 г., имаме положителен ръст, като средни изкупни цени също имаме леко покачване, но то е продиктувано единствено от постигнатото качество на тютюневата суровина от българските тютюнопроизводители, които през цялата стопанска година са приложили най-добрите земеделски практики, целият си професионализъм и затова получават тези цени“, коментира още Цветан Филев.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА