Турция регистрира огнища на 6 опасни болести, На Балканите – АЧС и птичи грип

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Реална ли е опасността за българските стопани?

В последните дни на 2023 г. южната ни съседка Турция регистрира огнища на няколко опасни болести – 6 огнища на антракс, 7 огнища на шап (Серотип SAT 2), 7 огнища на шап (нетипизиран или частично типизиран), 2 огнища на чума при дребни преживни животни, 25 огнища на бяс и 9 огнища на шарка при овце и кози. За епизоотичната обстановка съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), цитирайки данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS). Опасността за стопаните у нас обаче е реална, след като на границата с Турция бе спряна и дезинфекцията на автомобилите, влизащи от южната ни съседка.

На Балканите епизоотичната обстановка също е сериозна – има регистрирани огнища основно на африканска чума по свинете – в Сърби и Румъния, като огнищата са както при домашни свине, така и сред дивата популация. Хубавото според експертите на ЦОРХВ е, че случаите на АЧС при домашни свине в страните от Западните Балкани намаляват, но се забелязва тенденция за увеличаване на броя на случаите при диви свине в Полша – цели 45. За африканска чума при домашни свине са докладвали държавите: Хърватия (1 огнище), Румъния (1 огнище), Сърбия (6 огнища) и Украйна (1 огнище). Относно заболяването африканска чума при диви свине са докладвали: Германия (8 огнища), Италия (18 огнища), Литва (4 огнища), Латвия (1 огнище), Полша (45 огнища), Румъния (1 огнище), Сърбия (6 огнища), Словакия (6 огнища) и Украйна (1 огнище).

От държавите в Европейския съюз динамична е епизоотичната обстановка и в Италия. Италия е докладвала 18 огнища на африканска чума при диви свине, 1 огнище на инфекциозна хемопоетична некроза при риби, 2 огнища на туберкулоза, 1 огнище на заразна хемопоетична некроза при зайци и 3 огнища на западнонилска треска. Полша съобщава и за 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици, 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при домашни птици и 1 огнище на бяс.

В последната седмица на 2023 г. България не е регистрирала никакви заболявания по животните в информационната система на ЕС.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА