Турция работи за възобновяването на зърнената сделка

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Няма проблем между Путин и Ердоган, заяви главният съветник на турския президент

Турция полага усилия за възобновяването на зърнената сделка, а президентът Реджеп Тайип Ердоган е единственият, който може да разговаря и с двете страни в конфликта в Украйна като лидер на страна член на НАТО, заяви главният съветник на турския президент Акиф Чагатай Кълъч пред частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

“Нашето външно министерство работи по зърнения коридор”, каза Кълъч в предаването “Уикенд” на телевизионния канал.

По думите на съветника на Ердоган няма охлаждане в турско-руските отношения.

“Няма никакъв проблем между г-н Путин и нашия президент”, подчерта той. “Като ръководител на държава членка на НАТО, президентът (Ердоган) е единственият, който може да се среща и с двете страни”, заяви съветникът.

Същевременно той открои риска от прилагането на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща преминаването през черноморските проливи Босфор и Дарданели. По силата на Конвенцията Анкара спря да пропуска през Босфора военни кораби след началото на войната в Украйна.

“Изпълнението на (Конвенцията от) Монтрьо носи и рискове. Ако някоя от страните каже: “Не признавам този договор и ще премина”, Турция ще трябва да се намеси. Поехме голям риск там”, посочи съветникът.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА