Бизнес с охлюви е основният поминък за жителите на турското село Чайдеирмени. В малкото населено място се произвеждат 1200 т охлюви всяка година, които се изнасят за европейските пазари, съобщава БНТ.
Всичко започва през 1997 г., когато в селото се издига първата фабрика в целия район за преработка на охлюви. Днес тя се е превърнала в модерно предприятие със съвременни технологии и поточни линии за преработка на продукцията и подготовката й за износ.
Франция е най-големият купувач– годишно около 90% от турските охлюви се изнасят за тамошния пазар. България, Румъния и Чехия също са сред редовните купувачи.
Охлювите се събират през май – юни и се доставят във фабриката от различните области на Черноморския регион – Самсун, Трабзон, Дюздже, Гиресун. В производствените съоръжения първо се отделят черупките, а след това се подават за преработване в цеховете на предприятието.
През последните години има усилен интерес към продукцията, тъй като богатите на протеини охлюви са широко използвани не само като деликатес в кулинарията, но и за целите на козметичната индустрия.