Цветан Филев: Близо 6,5 хил. тона тютюн се очаква да бъдат прибрани тази година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Пред бранша стоят сериозни предизвикателства, коментира още председателят на НАТ-2010 и президент на европейската организация УНИТАБ

Близо 6,5 хил. тона тютюн се очаква да бъдат прибрани от тазгодишната реколта тютюн, прогнозира Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на европейската организация УНИТАБ по време на 37-ми конгрес на УНИТАБ, който се провежда в България. По време на конгреса се отбелязва 70-та годишнина на европейската организация.

Филев представи доклад за състоянието на българското тютюнопроизводство в контекста на международната ситуация и пазари. Данните на НАТ-2010 показват, че площите, заети с тютюн през последните години намалява драстично, като през 2019 г. те са били малко над 50 хил. дка, а през 2023 г. те са малко над 38,5 хил. дка, стана ясно след доклада на Цветан Филев. Броят на тютюнопроизводителите спрямо предишната година обаче се е увеличил двойно, показват данните на асоциацията – от 3466 през 2022 г. на 7374 през настоящата година. През тази година много от стопаните се регистрираха, за да заявят референтна година за получаване на преходна национална помощ – държавна помощ, която остава да действа и за следващия програмен период. Предвижда се помощта да стартира през 2023 г. в бюджет до 78 млн. лева, като през следващите години сумата за тютюнопроизводителите намалява с 5% всяка година.

Освен приходите от реализация на продукцията на пазара, стопаните от сектора настояват за получаване на средства и по линия на де минимис, заради неблагоприятните климатични условия и липсата на подпомагане заради пандемията. Подобно подпомагане те получиха единствено през миналата година в размер на 1200 лв. на ха.

Сериозни предизвикателства стоят пред бранша, коментира още Цветан Филев. На национално ниво сред трудностите пред стопаните са ежегодно променящите се климатични условия, пазарите и работата в условията на пазарна икономика, антитютюневите кампании, липсата на равнопоставеност с останалите селскостопански браншове. На европейско ниво, според председателят на НАТ-2010, стопаните изпитват трудности с постигането на критериите за признаване като активен фермер, липсата на европейско субсидиране, директивата за тютюневите изделия, както и липсата на равнопоставеност с другите браншове, коментира още Цветан Филев.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА