Цитрусите лекуват още зелени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Лимоните, портокалите и мандарините са станали като визитна картичка на витамин С. Така ли е всъщност? Ще поговорим в цифри: в ягодата аскорбиновата киселина е два, в аронията е в четири, в черния касис в пет, а в шипката в 50 пъти повече. Но защо именно цитрусовите култури се асоциират с витамин С? Работата е не само в количеството, колкото в качеството на цитрусовият витамин С. Както е известно той принадлежи към числото на най-неустойчивите витамини, но за разлика от други плодове и зеленчуци цитрусовите култури много здраво “държат” в себе си витамините. Дори след нагряването до температура на кипете лимоновият, портокаловият и мандариновият сок почти напълно съхраняват своите полезни качества. И в консервиран вид цитрусовите се отличават малко от тези, които сега са откъснати от дървото, затова те не са само вкусни, но и полезни.

Особената стойност на аскорбиновата киселина в цитрусовите се обяснява с действието на няколко фактора: защитните свойства на златистата кора, киселинността на сока, но преди всичко – наличието на друг витамин – Р, който се свързва със своя уязвим събрат. Между другото, традиционната употреба на чай с лимон се обяснява със съчетанието на лечебните сили на тези два лечителя. В чая има много витамин Р (той пази от заболявания на сърдечно-съдовата система, укрепва кръвоносните съдове, предотвратява кръвотеченията), който не само повишава усвояването на витамин С, но под негово влияние става по-активен.

Колкото и да е странно в зелените плодове витамин С е значително повече, затова те са за предпочитане. В някои страни недозрелите плодове са по-скъпи от узрелите. В мандарините, които имат жълто-зелена окраска на кората витамин С е 1,5 пъти повече от оранжевите.

Освен витамин С и Р в цитрусовите култури има и други, не по-малко важни, при това отново в благоприятно съчетание, необходими на човека соли на калция, фосфора, желязото, медта, които играят важна роля в обмена на веществата.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА