Цените на зърнените контракти продължават да падат

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

На Софийската стокова борса предлагат жито по 620-630 лв./т

Поевтиняването на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари продължи и през тази седмица. Отвъд Океана хлебната пшеница поевтиня с 2 долара до 327 щ.д./тон, тази във Франция свали 8 евро до 299 евро/тон, съобщават експертите от Софийската стокова борса. Само в Украйна пшеницата добави 5 долара към старата си доста ниска цена и достигна 290 щ.д./тон. Котировките на руската пшеница за пореден път остават без промяна на 305 щ.д./тон. Трендът при царевицата е по-разнопосочен – в САЩ понижението спря и цената се върна нагоре с плюс 2 долара до 309 щ.д./тон, във Франция минус 2 евро до 293 евро/тон, в Русия плюс 3 долара и 253 щ.д./тон.

Цената на ечемика във Франция, която преживя чувствително снижение за последния месец, сега продължи по-леко с минус 4 евро до 275 евро/тон, в Русия за пореден път останаха старите цени от 272 щ.д./тон. Рапицата на Euronext следва синусоидална крива, която тази седмица слиза отново надолу с минус 14 евро до нива от 569 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, загуби 5 долара от цената си до 1260 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се опитва да компенсира предишните загуби с плюс 4.60 долара, достигайки до 539.30 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са предимно за предлагане. Цената „продава“ на хлебна пшеница от производител е на начална цена от 620 – 630 лв./тон, тази на фуражна пшеница е 570 лв./тон, а царевица – на 560 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 920 -930 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са като обичайните, продължава предлагането на зрял фасул в чували на 2398 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА