През миналата седмица цената на яйцата се повиши с 12.5% според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тенденцията е характерна за тази част от годината и се дължи на активния сезон за почивки, тъй като ресторантьорите наблягат на яйчните гозби по това време. Това коментира за Агрозона проф. Димитър Белоречков, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. „В заведенията по курортите се предлагат по 4-5 вида яйца, това е най-евтиното блюдо край морето. Търсенето се увеличава в сезона и това продължава до началото на септември. След това има малък спад, а с началото на учебната година отново цените тръгват нагоре“, коментира експертът.
Друга причина за ценовата промяна е намалението на броя на кокошките по това време. То също е сезонно, започва след Великден, когато част от птиците се колят, за да се заселят халетата с нови.
Горещините обаче все още не оказват влияние, тъй като сградите са климатизирани и птиците не усещат промените навън.