Цените на яйцата скачат заради курортистите по морето

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

През миналата седмица цената на яйцата се повиши с 12.5% според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тенденцията е характерна за тази част от годината и се дължи на активния сезон за почивки, тъй като ресторантьорите наблягат на яйчните гозби по това време. Това коментира за Агрозона проф. Димитър Белоречков, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. „В заведенията по курортите се предлагат по 4-5 вида яйца, това е най-евтиното блюдо край морето. Търсенето се увеличава в сезона и това продължава до началото на септември. След това има малък спад, а с началото на учебната година отново цените тръгват нагоре“, коментира експертът.

Друга причина за ценовата промяна е намалението на броя на кокошките по това време. То също е сезонно, започва след Великден, когато част от птиците се колят, за да се заселят халетата с нови.

Горещините обаче все още не оказват влияние, тъй като сградите са климатизирани и птиците не усещат промените навън.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА