Цените на свинско месо в Нидерландия преодоляха бариерата от 2 евро (с включено ДДС), достигайки най-високото ниво от десетилетия насам, информира списание Meat & Co. Скокът на цените е подкрепен от увеличеното търсене в Китай, което се очаква през 2020 г. да нарасне. Анализаторите прогнозират, че догодина ще се достигне ниската точка в предлагането на китайско свинско месо.
Засега холандските кланици работят с максимален капацитет, но изпитват трудности да поддържат търсенето на месо, особено като се има предвид, че в сезона на празниците обикновено се увеличава и вътрешното търсене. Най-вероятно цените на свинско месо ще се повишат през декември както на входа на фермата, така и в супермаркетите.
През последните 9 месеца Китай оказва натиск върху световната търговия с месо заради ситуацията с АЧС в страната. Експертите твърдят, че половината от националното свинско стадо на Поднебесната империя е изчезнало и няма скорошни признаци за възстановяване на поголовието. Китай ще достигне предишното ниво на производство след 5 или 6 години.
Междувременно стана ясно, че Франция изнася повече от 30% от свинското си месо, произведено благодарение на увеличеното търсене от Китай, според последния пазарен доклад от Genesus. В сравнение с ноември миналата година цените са скочили с 43%, което стимулира клането на прасета във Франция.
Не е ясно обаче дали Франция ще може да бъде в крак с чуждото търсене за следващата година, тъй като малките прасенца стават все по-скъпи там. Цената за прасе от 8 кг е 31,58 евро, което е с 32% повече от януари, докато прасенце с тегло 25 кг струва над 50 евро. На 20 френски компании е разрешено да продават свинско, птиче и говеждо месо в Китай, а наскоро е подписан и протокол за износ на сперма от свине.