Цените на пшеницата и царевицата започнаха да падат

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Котировките на основните зърнени борси в сряда завършиха с понижение. Цената на пшеницата на MATIF падна с 1,3%, а в Чикаго е надолу с 3,9%.

В началото на годината фермерите много внимателно следят тенденциите на зърнения пазар. Това развитие на цените е индикация за това как ще се развият фючърсните договори през следващия период.

За втори пореден ден цените на зърнените фючърси паднаха на световните пазари, особено на борсата в Чикаго. Спадът в цените беше подкрепен от влошаващите се настроения на фона на опасенията за глобалната икономика. Понижение има също така и при други суровини като петрол, мед и природен газ.

Пшеницата MATIF за доставка през март падна с 1,3% на Парижката фондова борса в сряда, установявайки се на 299 евро за тон. Това ниво на цените е със 7,1% по-високо от отчетените котировки преди година.

Цената на царевицата MATIF в мартенския договор също падна с 1,1% до котировка от 289,25 евро за тон. Спрямо 2022 г. текущата цена е с 15,7% по-висока.

На борсата в Чикаго пшеницата в мартенския договор поевтинява с 3,9% до 273,92 долара за тон, което е спад от 2,2% спрямо предходната година.

Царевицата с доставка през март е надолу с 2,5% на борсата в Чикаго до 257,37 долара за тон, което е със 7,3 процента повече от преди година.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА