Цените на пшеницата и царевицата тръгнаха колебливо нагоре

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Поевтиняването на основните зърнени контракти по световните борсови пазари завърши през миналата седмица и повечето цени се връщат леко нагоре. Отвъд Океана хлебната пшеница се поскъпна с 2 долара до 325 щ.д./тон, тази във Франция качи също с 2 евро до 295 евро/тон. Само в Украйна и Русия пшеницата поевтиня със съответно 5 и 3 долара и достигна 290 и 300 щ.д./тон.

Трендът при царевицата е също колеблив – в САЩ има понижение с 2 долара до 304 щ.д./тон, във Франция плюс 7 евро до 295 евро/тон, в Русия плюс 4 долара и 260 щ.д./тон, коментират експертите от Софийската стокова борса.

Цената на ечемика във Франция, пкри която беше регистрирано чувствително снижение за последния месец, сега обръща тренда и продължава с нагоре с 5 евро до 275 евро/тон, в Русия има колебания около старите цени с минус 1 долар до 273 щ.д./тон.

Рапицата на Euronext, която явно продължава да следва синусоидална крива и преди седмица поевтиня доста, сега се връща нагоре с плюс 11.25 евро до нива от 546 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, за пореден път се устреми чувствително надолу и загуби нови 30 долара от цената си до 1190 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се опитва да компенсира декемврийските загуби с плюс 8.50 долара, достигайки до 555 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса котировките са предимно за предлагане. Цената „продава“ на хлебна пшеница от производител е на начална цена от 630 до 730 лв./тон, тази на фуражна пшеница е 570 лв./тон, а царевица – на 560 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 920 – 930 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са като обичайните, продължава предлагането на зрял фасул в чували на 2398 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА