Цените на брашното тръгват нагоре

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

През последната седмица средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По тържищата в страната цените на продукта са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (София). В три от областните центрове стойностите се понижават в рамките на 1,4% – 6,9% на седмична база (най-чувствително в Сливен). В други три брашното поскъпва от 1,3% до 9,2% (София). В резултат, средната цена на едро за страната се повишава с 0,01 лв./кг или 1,2%, до 0,82 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,05 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,09 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в границите от 0,99 лв./кг (Шумен) до 1,14 лв./кг (Пазарджик и Пловдив). Изменение на цените на седмична база се регистрира в пет област, като в три от тях продуктът поевтинява с между 4,7% и 7,5% (най-съществено в Шумен), докато в други две – Русе и Разград, поскъпва съответно с 2,9% и 4,9%.

Средно за страната, през изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,23 лв./кг. В областите Варна, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково цените на продукта в ДТО са с между 0,04 лв./кг и 0,12 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,23 лв./кг за големите супермаркети и 0,27 лв./кг – за по-малките магазини, като за ГТВ достига до 0,49 лв./кг в Пловдив, а за ДТО – до 0,50 лв./кг във Враца. В област София продуктът се предлага в ГТВ с 0,05 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА