Цената на пшеницата и царевицата с рязък спад

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Зърненият коридор за украинския износ отново е напълно функциониращ. Властите съобщават, че седем кораба вече са напуснали пристанищата на Одеса, Черноморск и Южен, а ефектът вече се усеща на борсите, където зърното започна да губи от цената си.

„От 1 август 430 кораба са изнесли 10 милиона тона украински храни за страни от Африка, Азия и Европа“, добави министерството.

Отбелязва се, че през октомври обемът на износа можеше да бъде с 30-40% по-висок, ако Русия не беше изкуствено блокирала проверките в Босфора.

Припомняме ви, че в сряда Руската федерация взе решение да влезе отново в споразумението за безопасен износ на селскостопански хранителни продукти през Черно море. Решението на руснаците имаше незабавно въздействие върху пазарите на зърно.

Фючърсите на пшеницата започнаха да падат в сряда от САЩ към Европа след съобщението, че Русия е възобновила участието си в споразумението за украинския износ на зърно. През миналия уикенд Руската федерация взе решение, което застраши глобалните доставки на храни, съобщава Reuters, цитиран от agrointel.ro.

Към 11:00 GMT най-търгуваният договор за пшеница на Чикагската търговска борса (CBOT) се понижи с 6% до 8,47 долара за бушел, след печалбите в понеделник и вторник след оттеглянето на Русия от сделката по отношение на Черноморския коридор.

Тенденцията беше последвана от другите зърнени култури, като царевицата поевтиня с 2,3% до 6,81 долара за бушел, докато соята падна с 1% до 14,33 долара за бушел.

„Последните съобщения намаляват рисковете за износителите, въпреки че все още не знаем дали споразумението ще бъде удължено, така че неяснотите остават“, каза Артър Портиер от консултантската компания Agritel.

Котировката на пшеницата  падна също и в Европа, като договорите за доставки през декември регистрираха спад от 4% в сряда до 343,50 евро за тон.

Русия обяви в сряда, че е възобновила участието си в споразумението за украински износ на зърно, след като получи “писмени гаранции” от Украйна относно демилитаризацията на морския коридор, използван за транспорт. Преди това в събота Русия спря участието си в сделката, позовавайки се на нападение с украински дронове срещу руски военни кораби в пристанището на Севастопол в анексирания Крим, при което според Москва дистанционно пилотирани въздушни и морски дронове са се движили през защитения коридор, предназначен за кораби, превозващи украинско зърно .

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements