Цената на петрола, отчитана по месеци, продължава да пада

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

От юли 2014 г. цената на петрола, отчитана по месеци, се движи само надолу. Сега тя отново се доближава до 50 долара, след като през януари тази година достигна рекордно ниско ниво от 546 долара. За сравнение, цената на барел (159 литра) бе 110 долара, пише schweizerbauer.de.

Като се има предвид свръхпроизводството в световен мащаб, експертите не виждат край на намаляващата тенденция на цените. Затова големите производители като Shell, British Petroleum, Total, Royal Dutch и Eni се опитват да рационализират производството си и да го направят по-конкурентоспособно, без това да се отрази на пазара.

Наблюдателите гледат на низходящата тенденция като на следствие от противопоставянето между Саудитска Арабия и САЩ. Американските компании са важни партньори на кралството и помагат за това неговия петрол да се добива и продава. Срещу това те получават петрол. В същото време военното сътрудничество сближава страните, въпреки сериозните разминавания в техните религиозни и етични ценности.

Докато през последните десетилетия държавите от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) доминираха световния нефтен пазар, днес контролът върху него е разпределен и между играчи като САЩ, Русия и други.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА