Цената на олиото със символичен ръст, само в Добрич отчитат поевтиняване

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

21Леко повишение на средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети отчита агростатистиката, става ясно от последния и доклад.

Търговията на едро с олио е в ценовия диапазон от 3,90 лв./литър във Враца до 5,02 лв./литър в Силистра. Средната цена на едро за страната е 4,51 лв./литър, с незначителните 0,2% над нивото от предходната седмица.

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се движат от 4,62 лв./литър до 5,14 лв./литър. Сравнявайки с предходната седмица, в седемнадесет области продуктът поскъпва от 0,4% до 2,5%, като това е най-съществено в Благоевград, Кюстендил, Разград, Русе и Силистра, докато единствено в Добрич е налице поевтиняване – с 8,5%. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети спада с 0,8%, до 4,78 лв./литър.   

Предлагането на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) е на цени от 4,64 лв./литър в Шумен до 5,85 лв./литър в Ловеч. Понижение на цените на седмична база се наблюдава в Бургас, Сливен и Ямбол (с по 1,9%), а увеличение – във Видин, Враца, Монтана и Шумен. Средната стойност за страната се запазва на ниво от 5,17 лв./литър.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,39 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,98 лв./литър в Ловеч и Разград.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,27 лв./литър за големите супермаркети и 0,66 лв./литър за по-малките магазини.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА