Цената на олиото леко се плъзна надолу

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През периода между 2 и 9 ноември аграрната статистика отчита понижение на средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната, като по-значимо това се отчита при търговията на дребно в големите супермаркети.

На тържищата в страната олиото се продава на цени от 3,90 лв./литър (Хасково) до 5,20 лв./литър (Ямбол). Сравнявайки с предходната седмица, в шест области продуктът поевтинява от 0,2% до 5,6% (най-значително в Бургас), а само в Кърджали и Пловдив – леко поскъпва, съответно с 0,6% и 0,7%. В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 0,6%, до 4,60 лв./литър.

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 4,64 лв./литър (Благоевград, Бургас, Варна, Русе и Шумен) до 5,39 лв./литър (Кърджали, Стара Загора, Търговище и Хасково). Вследствие на намаление на стойностите в дванадесет области, достигащо до 9,7% в Бургас, средната цена за страната бележи спад от 1,4% на седмична база, до 4,88 лв./литър.

Предлагането на дребно на олиото в другите търговски обекти е на цени от 4,79 лв./литър (София и Перник) до 6,45 лв./литър (Ловеч и Плевен). В София и Перник е налице седмично поевтиняване на продукта с по 3%, а в Благоевград – поскъпване, с 0,6%. Това води до леко понижение на средната цена за страната в големите супермаркети с 0,2%, до 5,32 лв./литър.

През последната седмица цените на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,44 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 1,56 лв./литър в Ловеч и Плевен. В Стара Загора, Кърджали и Хасково продуктът се предлага с между 0,29 лв./литър и 0,44 лв./литърпо-скъпо в големите вериги, отколкото в другите търговски обекти.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,28 лв./литър за големите супермаркети и 0,72 лв./литър за по-малките магазини.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements