Цената на млякото в ЕС се е повишила с почти 40% през 2022 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Цените на млякото, плащани от европейските млечни компании на млекопроизводителите, ще се повишат средно с 39 процента през 2022 г. Това е оценката на ZuivelNL в международното сравнение на цените на млякото въз основа на цифрите до и включително ноември. Цифрите до декември включително вече са известни за някои млечни компании в ЕС.

Най-бързо през 2022 г. спрямо година по-рано са се повишили цените на ирландските и германските компании и на белгийската Milcobel. Това вероятно е свързано с типа продукти, които тези компании произвеждат с относително много основни продукти като масло и обезмаслено мляко на прах.

Цените на млякото във Франция се повишиха много по-малко, отколкото в други страни. Развитието на цените на млякото се индексира в договорите между производствените организации на млекопроизводителите и млекопреработвателите, които ги изкупуват, като вътрешните продажби на потребителски продукти натежават повече от износа на основни продукти. В години с ниски цени на млякото френските млекопроизводители често се възползват от това и френските компании всъщност имат по-добри резултати.

Нагоре, нагоре

През ноември миналата година авансовите цени на млякото са средно 55,09 евро за 100 килограма мляко. Това е увеличение с 1,09 евро спрямо октомври. Увеличението през ноември спрямо октомври се дължи основно на поскъпване на млякото от испанската Capsa Food. Тази компания увеличи цената на млякото с 10,29 евро за 100 кг.

Цените на млякото на повечето други фирми леко се покачиха или останаха същите. Само цените на млякото на белгийската Milcobel (-1,50 евро) и френската Sodiaal (-70 цента) се понижиха през ноември.

Доставянето на мляко в ЕС е нараснало с 1,4% през октомври спрямо септември. През септември също имаше леко повишение, което сложи край на дълъг период на спад в производството на мляко в Европейския съюз. През октомври най-силно увеличение на производството на мляко се наблюдава в Ирландия (+8 процента), Холандия (+5 процента), Полша (+3 процента), Германия (+2 процента) и Франция (+1 процент). Общо производството на мляко през месеците януари-октомври все още е с 0,4% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година.

В други части на света

В други части на света през октомври на повечето места е произведено по-малко мляко. Производството в Австралия е намаляло със 7 процента, в Нова Зеландия с 3 процента и в Уругвай с 2 ​​процента. В Съединените щати производството на мляко се е увеличило с 1 процент за четвърти пореден месец през октомври.

От октомври пазарът на млечни продукти е в спад. Това се дължи главно на спад в търсенето поради по-високи цени. По-специално котировката на маслото на ZuivelNL спадна рязко. За три месеца, от октомври, тази котировка е паднала с 29 процента. Котировката за обезмаслено мляко на прах от ZuivelNL падна с 24 процента през този период.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements