Цех за преработка на орехи ще се оборудва по европроект

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути
Фирмата „БЕРК-22” ООД от Заветското село Прелез подписа договор за изпълнение на проект „Машини и оборудване на цех за преработка на орехи” по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Завет – Кубрат.

Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Общата стойност е 52 104 лева, като 50% от сумата е безвъзмездна финансова помощ, а останалата половина – собствено участие от страна на бенефициента.

Обект на инвестицията са машини и оборудване за преработка на орехи:  машини за почистване на мезокарп на орехи и за чупене на орехи без нужда от калибриране, сушилня за орехи тип контейнер, селекционна маса с PVC лента и машина за отстраняване на кухи и повредени орехи.

Със закупуването на изброените машини общата производителност на новосъздадения цех на семейната фирма за преработка на орехи ще е средно 10 тона зелени орехи годишно. С изпълнението на инвестицията е заложено и откриването на сезонни работни места.

Периодът за изпълнение на проектните дейности е до средата на 2025-та година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА