Царевицата и слънчогледът в страната са ожънати

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

По данни на Областните дирекции „Земеделие” на Министерство на земеделието и храните жътвата на царевица и слънчоглед в страната е приключила. Общото производство на слънчоглед е над 1,36 млн. тона. Най-висок среден добив е отчетен в област Добрич – 237 кг. от дка. Жътвата в областта приключи още в средата на октомври, като в базите са складирани 232 545 тона слънчоглед. Пропадналите площи общо за страната са 9 340 декара.

По предварителни данни общото производство на царевица за зърно възлиза на 1,64 млн. тона. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Сливен, Добрич, Плевен и Пловдив, където реколтираните количества от декар са в границите 431-491 кг. зърно.  Средният добив за нашата област е около 460 кг .от дка. Пропадналите площи, вследствие на неблагоприятни климатични условия, общо за страната възлизат на 34 800 декара.

До момента са засети над 10 млн. декара с пшеница, което е с близо 2,5 млн. декара в повече в сравнение със същият период на 2011 г. Засетите площи с ечемик възлизат на 1,6 млн. декара, където също се наблюдава по-интензивни темпове на сеитбата в сравнение с предходната година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама