Трифон Зарезан е най-големият празник на лозарите и винарите. В този ден се почита Свети Трифон, който защитава всички градинари, кръчмари, лозари и соколари. Празнува се на 1 или на 14 февруари според различните календари.
Традицията за празника повелява още от сутринта домакинята да се заеме с омесването на специален хляб, както и да сготви кокошка, пълнена с ориз или булгур. Заедно с хляба и кокошката мъжът в дома отнася и бъклица с вино на лозето заедно със своите другари. Там те трябва да извършат ритуала зарязване на лозята. Всички събрали се мъже трябва да се прекръстят и да отрежат от три лози по три пръчки. Главините трябва да се полеят с донесеното вино и мъжете отново да се прекръстят. По време на празника събралите се мъже избират и Цар на лозята – този от тях, който е най-доказан в отглеждането на лозя. Той се окичва с венец от лозовите пръчки и била почитан през целия ден, като на специална обиколка всички мъже, зарязвали лозята, се спират пред всяка къща в селото. За Царя на лозята и близките му хора се устройва специална трапеза, на която виното е в центъра на събитията.
Виното у нас е на специална почит. Само през последната година в страната са открити 13 нови изби, съобщават от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Годишно у нас се консумират по 120 млн. литра вино, от които само 5% са произведени извън територията на страната, всичко останало е родно производство.
Официалните данни сочат, че само за десетина години коренно се е променило съотношението на изнасяните зад граница родни вина. През 2011 година 60% от износа на България е наливно вино, а 40% – бутилирано, а в момента 85% от експортираното българско вино е бутилирано, а само 15 на сто е износът на наливно.