Празнично зарязване на лозите и винен конкурс организира община Лясковец

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Желаещите да вземат участие в конкурса предоставят проби в Музея на градинарството

Комисия от дегустатори ще оценява качествата на вината за конкурса

Победителите в конкурса за най-добро домашно вино ще бъдат наградени от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова в самия празничен ден Трифон Зарезан – 14 февруари (вторник), от 11:30 часа на специална церемония преди празничния концерт на откритата сцена пред читалището в Лясковец. Преди това от 10:00 часа кметът на общината д-р Ивелина Гецова заедно с Царя на лозето и местните свещеници, официални гости, изявени лясковски винари и граждани ще зареже лозята ритуално според обичая.

Традицията повелява извършване и на водосвет

Както повелява традицията, в лясковските лозя ще бъде извършен водосвет, ще бъдат символично преляти лозите с бъклица вино за берекет и благоденствие и ще бъдат изречени наричания от Цар Трифон, чиято роля за поредна година ще изпълни председателят на лясковското читалище Васил Русев.

Тази година зарезанските ритуални действия ще бъдат изпълнени сред насажденията в лозовия масив на младия лозар Димитър Тахрилов. Той обработва лозя от винения сорт „Каберне“ в местността Карминдол и зарязването именно в неговия масив е пожелание за берекет и за добра приемственост между вече утвърдени и млади винари, които са поели трудната задача да възродят поминъка на лясковчани. Официални гости и жители на града също са поканени да вземат участие в зарязването.

За желаещите да се включат в празника Община Лясковец осигурява транспорт до лозовите насаждения, които са извън града – по пътя Лясковец – Честово. Автобусът ще тръгне от Общината в 9:30 часа на 14 февруари. За гостите на празника е осигурена и почерпка за наздравица в лозята, както и бъчва с вино на централния площад.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА