Третират по въздух 3000 дка борови гори срещу процесионка

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Над 3000 дка борови гори на територията на три горски стопанства – ДГС Кирково, ДГС Момчилград, ДГС Крумовград ще бъдат третирани срещу борова процесионка, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Предвидената авиобиологична борба ще се извърши в началото на месец септември под наблюдението на Лесозащитна станция – Пловдив.

Целта на авиоборбата е да не се допусне масово обезлистване на боровете

Въздушното пръскане се прилага по направена прогноза за 2021 г., след приемане от Национална комисия по лесозащита и издадено предписание от ЛЗС – Пловдив. През миналата седмица, експертите по лесозащита извършиха контролно лесопатологично обследване на терен, което потвърждава направената прогноза. Целта на авиоборбата е да не се допусне масово обезлистване на боровете.

Препаратът, който ще се използва е на основата на Bacillus thuringiensis. Боровата процесионка е основен насекомен вредител в иглолистните гори(основно по боровите). Ежегодно вредителят се обследва в различни етапи от развитието му (чрез феромонови уловки, по зимни гнезда, по степен на обезлистване и чрез анализ на яйчени калъфчета) и се планират съответните лесозащитни мероприятия с цел ограничаване на повредите и разпространението му. В зимните гнезда (бели пашкули), наблюдавани по връхните клонки на боровете през зимния сезон, живеят гъсеници. Те са покрити със силно алергизиращи парливи космици, поради което е добре да не се пипат с голи ръце, както и белите пашкули, в които се крият.

Информиране на всички регистрирани пчелари в региона

Предприети са всички действия за своевременно информиране на всички регистрирани пчелари за периода, в които ще се извърши въздушното пръскане. За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички заинтересовани лица чрез електронната платформа, съгласно нормативната уредба, свързана с провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА