Трайна тенденция на спад в консумацията на месо в Германия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Пазарът за месо в Германия бележи трайна тенденция на спад в потреблението през последната година. Консумацията на месо на глава от населението в страната през 2020 г. възлиза на 57,3, което е най-ниското ниво, откакто се изчислява потреблението през 1989 г. Това показват предварителните данни на Федералния информационен център по земеделие (BZL) относно баланса на предлагането на месо. През 2020 г. производството на месо кланично тегло възлиза на 8,5 милиона тона – около 1,6 процента по-малко в сравнение с предходната година, съобщава BLE.

Консумацията на месо на глава от населението през 2020 г. в страната намалява със 750 грама спрямо предходната година. Докато хората приемат с 940 грама по-малко свинско и с 40 грама по-малко говеждо и телешко месо, консумацията на птиче месо се увеличава със 180 грама.

По-малко свинско, телешко и телешко месо, повече птици

Обемът на външната търговия с живи животни е намалял през 2020 г., като спадът при носа е с 14,8% на годишна база, а при износа намалението е с 11%. Също така вносът и износът на месо, месни продукти и консерви са намалели съответно със 7,8% и 6,5% в сравнение с 2019 г. Според предварителните данни общата степен на самодостатъчност от месо за 2020 г. ще бъде 117,7%. Степента на самодостатъчност при домашните птици е 97,2 %.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА