Мария Колева от с. Ломница за трети път грабна приза за най-добро овче ксело мляко. За да покаже майсторлъка си стопанката смело обърна гърнето мляко с гърлото към земята. Ренета Милденова от Трън спечели награда за краве кисело мляко. Първото място за производство на домашно овче сирене зае фермата на Николай Кръстанов от Пожарево, представен от дъщеря си Горица Кръстанова, а за производство на кашкавал бяха отличени производители от Мещица.
Пити, баници и зелници
В състезанието за най- добро кисело мляко участваха основно дребни фермери от района, както и стопанства с по няколко животни. Млеката бяха основно от овче мляко, така типично за планинския, див и живописен край, подквасени с домашни закваски и изложени в повечето случаи в глинени съдове.
До тях се мъдреха бухнали пити, баници и зелници, типични за Западна България като ястие.
Светлана Трифоновска