Първото място за производство на домашно овче сирене зае фермата на Николай Кръстанов от Пожарево, представен от дъщеря си Горица Кръстанова. Тя обясни, че всъщност те правят сирене само за домашни нужди, а млякото, което произвеждат предават на мандрата в Брезник.
700 овце
Фермата на семейство Кръстанови разполага със 700 овце в с. Пожарево. За мен и моите родители овцевъдството е традиция, ние сме потомствени животновъди, и се занимаваме с това не защото искаме да печелим, а защото на първо място това ни харесва да правим, разказа младата животновъдка. Тя обясни, че освен животните, те отглеждат и зърнени култури върху 15 хил.дка в района. Ние разбираме земеделието като съвкупност от растениевъдство и животновъдство, подчерта тя. Всъщност в Трънския край те са най- големите производители.
Членуват в Националната овцевъдна асоциация и изтъкват, че благодарение на нея са успели да осъществят голяма част от инвестициите си. Целта ни е да постигнем 1000 овце с млечно направление. Продават млякото си в мандра в Брезник, но все още не мислят за преработка. Те са започнали активни консултации за отглеждане на местната трънска овца, която е най- подходяща за този район порода. В момента стадото име от Българска синтетична млечна порода, която била подходяща база, според специалистите за преминаването към местната брезнишка овца.