Тракторите от Украйна ще бъдат оборудвани с техника за разминиране на земеделски земи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Украинска компания от град Виница измисли решение за откриване на мини върху земеделски земи. Компанията “Frendt” е разработила устройство за откриване на мини, което се монтира на земеделската техника. Досега много селскостопански компании са пострадали поради опасността от мини, разпръснати върху различни полета със земеделски потенциал на територията на Украйна.

Процесът на разминиране ще се извършва дистанционно

Компанията от Виница “Френдт” (Frendt LLC) разработи устройство за откриване на мини в полето. Новостта на системата е, че е предназначена за монтиране на селскостопански машини, съобщи заместник-кметът на Виница Андрий Очеретни. Той подчерта, че земята отново ще може да се използва за земеделие, а процесът на разминиране се извършва дистанционно.

„Това е изключително полезно решение за тези региони на Украйна, които бяха под окупация или пострадаха в резултат на военни действия. Благодарение на предприемачите на Виница областите Киев, Чернигов, Суми, Харков и Николаев скоро ще могат да си върнат земя за безопасно отглеждане“, каза заместник-кметът на Виница на страницата си във Facebook.

Технология за разминиране на селскостопанска техника работи на трактори. От двете страни на селскостопанската техника са закрепени металотърсачи, които реално следят за евентуална опасност и веднага предават информация към контролната зала. В случай на откриване на мини, техниката спира да се движи и чака команда от оператора.

„Тази разработка не само значително ще опрости работата на службите, разминиращи териториите, но и ще спаси живота на хората“, посочи още Андрий Очеретни.

Загуби заради минираните земеделски земи
Мините са основна пречка за фермерите , които вече не могат да експлоатират земеделската си земя. Такъв е и случаят с Agrogeofizika, компания, която работи в района на Харков и не може да работи поради проблема с експлоатацията на минирани територии.

Според собственика на клона Agrogeofizika Игор Мельникацестуя земеделското предприятие не е могло да засее царевица през пролетта, нито да ожъне пшеница от 500 хектара. Фермерът заяви, че разминирането вече е започнало, но разходите са огромни.

„Според предварителната оценка ми бяха изчислени 26 милиона гривни, разходи за разминиране. Затова за „Агрогеофизика” все още няма перспективи. Единственият начин е да се оценят щетите и след това да се съди Руската федерация за щети. Ако имаше програми за държавно субсидиране на разминирането, можеше да се говори за нещо. В крайна сметка няма да извадите 26 милиона гривни от джоба си просто така. Затова, за съжаление, не можем дори да мислим за есенната кампания“, заяви Игор Мелник.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА