Традиционните Дни на отворените врати в избите по долината на Струма ще се проведат през февруари

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Традиционните Дни на отворените врати обединяват винопроизводителите по долината на Струма. И тази година между 17 и 18 февруари, по случай празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан, избите от региона отварят вратите си за посетители, предаде БТА.

Това е събитие, което стартира преди много години, с цел популяризиране на района и избите. Всички изби в района се обединихме и решихме да правим такъв дълъг уикенд и отворени врати, каза за БТА Мария Стойкова от винарска изба “Златен Рожен”.

В рамките на дните на отворените врати, всяка изба е със свободен достъп за посетители, предлага безплатна дегустация и подготвя различна програма, обикновено фолклорна, каза Стойкова. В рамите на събитието, всяка изба прави водосвет и зарязване на лозята, допълни тя.

Стойкова обясни, че по време на отворените врати, освен дегустацията на вино, гостите могат да пробват и различни местни или млечни продукти от производители от района. Получава се едно много добро събитие, което вече натрупа популярност и имаме много редовни клиенти от цяла България, каза тя.

Идеята е да покажем новите си реколти. Получава се един много хубав празник на виното. Това е най-добрата обща инициатива, която е правена от избите досега и вече се утвърди, каза още Стойкова.

През септември, за първи път избите в района се обединиха и с общи дати по случай гроздобера.

За улеснение на гостите, организаторите са създали и събитие във Фейсбук “Дни на отворените врати в Долината на Струма 2024“, където има публикувана и карта на винените маршрути в Мелник.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА