Tрадиции в сегашно време e мотото на модерното винопроизводство

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Днес насред хиляди декари лозя в село Найден Герово, област Пловдив, се събраха стотици лозари и винари от региона, за да почетат един от най-старите празници в православния календар – денят на Трифон Зарезан. Най-големият винопроизводител и работодател в региона за петнадесета поредна година почете деня с традиционна тържество, спазвайки всички канони, обичаи и наричания, съобщават от Винпром Пещера. Винпромът е лидер в своя бранш и един от най-динамично развиващите се български производители, представляващи страната ни на водещите международни пазари. Въпреки своите мащаби и иновативност в технологичен план, компанията от години подкрепя, развива и предава традициите на българските празници. Един от поводите за това е именно Трифон Зарезан, който празник се почита традиционно и ежегодно от всички лозари и винари на територията на цялата страна. Днес в лозя от сорт каберне фран влязоха, за да зарежат за здраве и берекет, стотици служители, партньори, приятели на компанията, както и представители на водещите браншови организации – Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, и регионалният директор на Агенцията по лозата и виното – Антоанета Бакалова.
Компанията от години развива своите лозови масиви в региона, избран сред редица замервания и проучвания, поради благоприятните условия и спецификациите на тероара за отлично зреене на лозята. На над 5000 дка в пловдивско се отглеждат червените сортове каберне совиньон, кабенре фран, сира, мавруд, мерло, а от белите – шардоне, мускат, совиньон блан, тамянка и просеко. Винпром Пещера разполага с общо над 15 000 дка лозови масиви и на практика е най-големият собственик на лозя сред винпромите в страната. Така компанията лидер обезпечава производството на винта и ракиите си, коментират от компанията.
„За трета поредна година се събираме насред лозята ни, за да почетем Трифон Зарезан по нов стил, а именно на днешния ден. През 2010 година Винпром Пещера бе първата компания от сектора, която се осмели да пренебрегне датата 14 февруари (по стар стил) и да наложи една нова тенденция, а именно да честваме деня на виното и лозето на 1 февруари, по нов стил. Именно за това и мотото на празника ни е „Традиции в сегашно време”, което вярвам, че е и философия в начина и динамиката на развитие на компанията ни. Като лидер в сектора ние се стараем да сме винаги първи. Като такива сме длъжни да следваме световните тенденции в производствен план, които да внасяме, налагаме и развиваме, за да подпомогнем и допринесем за конкурентоспособността на българското алкохоло- и винопроизводство на родния и международните пазари”, коментира рано тази сутрин Иван Папазов, изпълнителен директор на компанията.
Винпром Пещера избра първия ден от месеца на виното и любовта, за да представи в чест на Трифон Зарезан два нови сорта вина, с които обогатява винената си колекция с марка Domaine Peshtera. Сортовете са каберне фран и сира и се отглеждат именно в региона, поради което насред тях бе извършена и ритуалната церемония по зарязване на гроздето, за да расте здраво, плодовито и сладко. През изминалата гроздоберна кампания винпромът е събрал над 800 тона само от тези два сорта, като едва 1/3 от тях, след прецизна и безкомпромисна селекция за качество, е била вложена в продукцията на новите вина от серията. През септември, когато гроздето е достигнало своята технологична зрялост и е готово за беритба, то изминава едва няколко километра до свръхмодерната винарска изба на винпрома, която бе изградена преди по-малко от година в град Съединение. Тя бе определена за най-модерната на Балканите в технологичен план. В края на 2012 г. в нея бяха преработени над 36 хиляди тона грозде, с които на пазара вече могат да се намерят вината и ракиите на лидера в сектора.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама