Топ готвачи покоряват столицата на уникален форум

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Близо 10 топ готвача от световна величина ще покорят столицата в рамките на GastronomiX 2020 – професионалният форум, който ще се проведе за четвърти път от 28 до 31 януари в Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020.

Основната цел на GastronomiX е да вдъхновява младите и изграждащи се готвачи и ресторантьори, да дава идеи и да надгражда знания. Естествено призвание на форума е да работи за създаването на една интересна, вкусна и разнообразна картина на ресторантьорството у нас.

Форумът ще открие шеф Юри Велев с демонстрация на уникални блюда с телешко и млечни продукти и ще продължи със забележителен майсторски клас, посветен на шоколада на Юри Балталийски, едно от големите имена в сладкарството както у нас, така и в Европа.

Вторият ден е посветен на Bocuse d’Or – българската национална квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи в света, както и на разнообразни и много интересни продуктови презентации и демонстрации.

На 30 и 31 януари GastronomiX 2020 ще предложи изключително силна програма от майсторски класове и лекции.

От Барселона ще кацне Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Ласарте, удостоен с 3 звезди от гида Мишлен. Кухнята на шеф Касагранде е подчинена на три основни ценности: честност, неизменен стремеж към самоусъвършенстване и работа, винаги и само, с най-добрите суровини.

Посетителите ще могат да чуят лекцията и да видят демонстрацията и на шеф Емил Минев, който пристига от Лондон, където от няколко години е кулинарен директор на престижната академия Le Cordon Bleu. Той ще приобщи посетителите към своите задълбочени занимания, свързани с устойчивите практики в професионалната кухня, нулевия отпечатък и безотпадъчното готвене.

Важен акцент в предстоящото издание на кулинарния форум са Балканите, оспорваните кулинарни традиции, ролята на османската история в модерната балканска кухня и принципите на движението Slow Food, прилагани с огромен успех в някои балкански страни и у нас, макар и на малко места.

По този повод майсторски клас ще проведе шеф Алтин Пренга от Албания, който бе обявен в Италия за един от революционерите на храната.

Сред кулинарните звезди е и шеф Нихад Мамеледжия от Сараево, който също изповядва философията на международното еко-гастрономическо движение Slow Food.

На GastronomiX 2020 ни очаква много силно присъствие от Истанбул в лицето на д-р Йозге Саманджъ, която ще представи османско-турските кулинарни традиции и влиянието им върху модерната кухня на Балканите.

Точките на кръстосване на османските и балканските кулинарни традиции в модерната кухня ще бъде тема и на майсторския клас на шеф Умут Каракуш, обявен през 2017 и 2018 за Най-креативен шеф-готвач на Турция.

Българското е на мода е наречено шоуто на (р)еволюционера на съвременната ни кухня Георги Бойковски. Заедно със своя екип шеф Бойковски ще демонстрира как един тренди бизнес модел в ресторантьорството се смесва успешно със социалните и екологични отговорности.

Програмата на GastronomiX 2020 не подминава и великата кулинарна традиция на Италия. На своята лекция Дженаро Лучано, собственик на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba в Неапол, ще разкаже за историята на пица наполетана.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА