Практично: С резитбата на лозите трябва да приключите до две седмици

Засега се очаква нормална реколта от грозде, само сушата може да окаже влияние, коментира проф. Мирослав Иванов от ИЛВ – Плевен
„Засега няма повреди по лозята заради динамичното време. Зимата беше много мека, нямаше предпоставки да се получат измръзвания, тъй като при лозата са необходими температури под минус 15-20 градуса, за да се нанесат повреждания по едногодишния
прираст и най-вече по заместващите пъпки в зимните очи, които носят добива за годината“, коментира за Агрозона проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство в Плевен. „Засега се очаква нормална реколта. Единственото, което може да се отрази, е дефицитът на влага, тъй като валежите засега са по-малко“, каза той и допълни, че „по принцип лозата е сухоустойчиво растение и само в отделни райони или на млади лозя, където евентуално се установи, че има сериозен дефицит на влага, тогава може да се пристъпи към напояване“, каза още експертът.
В момента основната задача на лозарите е да влязат с ножица в насажденията. „Основното е да се извърши навреме резитбата. Резитбата на зряло трябва да приключи преди началото на сокодвижението, тъй като по-късен етап се загубват част от хранителните елементи, които се придвижват от почвата към надземните органи на лозата и затова в практиката е желателно края на март-началото на април да се приключи с резитбата на зряло“, даде съвет проф. Иванов.
За пролетното засаждане на лози уточни, че колкото по-рано се извърши то, толкова вероятността да се получи по-висок процент на прихващане е по-голяма.