Практично: С резитбата на лозите трябва да приключите до две седмици

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Засега се очаква нормална реколта от грозде, само сушата може да окаже влияние, коментира проф. Мирослав Иванов от ИЛВ – Плевен

„Засега няма повреди по лозята заради динамичното време. Зимата беше много мека, нямаше предпоставки да се получат измръзвания, тъй като при лозата са необходими температури под минус 15-20 градуса, за да се нанесат повреждания по едногодишния

прираст и най-вече по заместващите пъпки в зимните очи, които носят добива за годината“, коментира за Агрозона проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство в Плевен. „Засега се очаква нормална реколта. Единственото, което може да се отрази, е дефицитът на влага, тъй като валежите засега са по-малко“, каза той и допълни, че „по принцип лозата е сухоустойчиво растение и само в отделни райони или на млади лозя, където евентуално се установи, че има сериозен дефицит на влага, тогава може да се пристъпи към напояване“, каза още експертът.

В момента основната задача на лозарите е да влязат с ножица в насажденията. „Основното е да се извърши навреме резитбата. Резитбата на зряло трябва да приключи преди началото на сокодвижението, тъй като по-късен етап се загубват част от хранителните елементи, които се придвижват от почвата към надземните органи на лозата и затова в практиката е желателно края на март-началото на април да се приключи с резитбата на зряло“, даде съвет проф. Иванов.

За пролетното засаждане на лози уточни, че колкото по-рано се извърши то, толкова вероятността да се получи по-висок процент на прихващане е по-голяма.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА