Топ 10 на най-големите производители на пшеница в света

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Представяме Топ 10 на най-големите производители на пшеница в света. Това е класация на големите мощни производители на зърно, но и на страните, които изнасят зърно на световния пазар.

2022 година донесе важни промени в класацията на най-големите производители на пшеница в света. Украйна, някога сред първите страни по производство на зърно, сега едва успява да се задържи в класацията, заемайки девета позиция, според данните, представени от Интерфакс-Украйна.

Страната с най-голямо производство на пшеница тази година е Китай, който отчита обща реколта от 138 милиона евро, а на второ място е Европейският съюз.

Топ 10 на най-големите производители на пшеница в света през 2022 г

Китай – 138 млн. тона;
Европейски съюз – 134,7 млн. тона;
Индия – 103 млн. тона;
Русия – 91 милиона тона;
САЩ – 44,9 млн. тона;
Канада – 35 милиона тона;
Австралия – 33 милиона тона;
Пакистан – 26,4 млн. тона;
Украйна – 20,5 млн. тона;
Аржентина – 17,5 милиона тона.
След Аржентина, която затваря топ 10, класацията на най-големите производители на пшеница продължават Турция – 17,25 млн. тона, Великобритания – 14,6 млн. тона и Иран с 13,2 млн. тона.

През 2022 г. площта на световната пшеница надхвърли 220 милиона хектара.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА