Топ 10 на европейските новосъздадени агротехнологични стартъпи през 2022 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
7 Минути

Кои агростартъпи в Европа са имали постоянен приток на инвестиции и върху какво са се фокусирали

За това говори Томас Хомбург в статия, публикувана на портала www.eu-startups.com. „Излишно е да казвам, че селското стопанство играе важна роля, когато става въпрос за смекчаване на изменението на климата. И следователно агропромишленият комплекс е под обществен натиск да адаптира производството към изискванията на околната среда и постоянно променящите се социално-икономически и геополитически условия.

Значението на тези искания е отразено в политиката на ЕС, което дава на инвеститорите още повече основания да инвестират в по-устойчиви селскостопански технологии. Стратегиите за подобряване на цифровата инфраструктура и уменията на участващите хора могат да помогнат за постигането на целите. Сред многото технологии, които могат да бъдат използвани в цифровизацията на агропромишления комплекс, дистанционното наблюдение и оценката на данните привличат голямо внимание. Освен това устойчивото управление на вредителите по земеделските земи е една от най-горещите теми. Поради тези причини следните 10 новосъздадени agtech предприятия в Европа имат светло бъдеще.

CropBiome

Базирана в Ирландия, CropBiome избира, ферментира, характеризира и тества организми, получени от диви растителни видове, които са тясно свързани с интензивно отглежданата пшеница и други зърнени култури. Микроби, които са естествени и безвредни за растенията и животните, се използват за създаване на биологично третиране на семена за увеличаване на добива дори при трудни условия като суша или липса на химически торове. Това означава, че могат да се прилагат по-малко агрохимикали, с намален риск от загуба на добив и подобрени почвени условия. Това лято стартъпът набра инвестиции от 1,3 милиона евро.

Agreena

Основана през 2018 г., Agreena започва своето пътуване като платформа за дигитална търговия, посветена на това да направи търговията със зърно по-демократична и ефективна. Стартъпът беше една от първите платформи в Европа, която улеснява фермерите да издават и продават въглеродни сертификати, и в момента обслужва 13 европейски държави. Целта е да бъдат възнаградени фермерите за екологични практики. По-рано тази година стартъпът придоби Hummingbird Technologies, укрепвайки веригата на стойността на компанията и позицията й в селскостопанския сектор в сертифицирането на почвен въглерод.

MAKABI

Хърватският стартъп Makabi, основан през 2019 г., разработи технология за капсулиране 3 в 1 за растителна защита, хранене и контролирано освобождаване на биоактивни компоненти като иновация в зелената химия. Тя намалява замърсяването, смекчава ефектите от изменението на климата и увеличава биопотенциала на произведените продукти за хранене.

SAIA

Оранжерийното земеделие осигурява контролиран климат и защита на културите от външни фактори. Този холандски стартъп вярва, че стабилността на оранжерийния сектор изисква роботи и изкуствен интелект (AI), специалисти, които да управляват такива цифрови оранжерии. От създаването на SAIA през 2017 г. компанията вижда все повече признаци, че модерната оранжерия ще стане почти самоподдържаща се. Предстоят много революционни технологии за оранжерийния сектор.

Qubeto

Събирането на данни е важен елемент, когато става въпрос за тестване на пестициди и химикали, преди да бъдат пуснати на пазара и използвани на полето. От стартирането си в Мюнстер през 2020 г. стартиращата компания Qubeto комбинира автоматизирано събиране на данни с иновативен експериментален дизайн и анализ на данни, управляван от AI, за да революционизира днешния процес на скрининг на вещества, за да създаде качествени продукти за устойчиво и биоразнообразно бъдеще.

Global Biodesign

Използването на естествени врагове за контрол на вредителите е ефективен начин за намаляване на употребата на агрохимични пестициди в полетата. От 2017 г. до 2022 г. базираната в Брюксел стартираща компания Global Biodesign успя да подобри прилагането на биоконтрола на вредителите в селското и горското стопанство. Устройството им защитава и освобождава естествените врагове на вредителите (оси или гъби) по надежден и ефикасен начин, като същевременно намалява цената на цялата стратегия за защита.

Aurea Imaging

Базирана в Утрехт, тази стартираща компания работи в градинарската индустрия и предлага инструменти за анализ на културите. Тази технология, основана през 2016 г., основно позволява на градинарите и фермерите да контролират и обработват всяко дърво поотделно, като избягват пълната обработка.

Целта е да се даде възможност за бъдеще, в което базираното на AI интелигентно управление на културите оптимизира агрономическите практики и контролира приспособленията като пръскачки, ножици и разпръсквачки за торове, т.е. прецизно градинарство и дигитална агрономия. Тази година стартирането набра ново финансиране.

eAgronom

Естонският стартъп, основан в Тарту през 2016 г., е създаден, за да помогне на фермерите да намалят административната тежест, която често е базирана на хартия. Тяхното решение се превърна в едно от най-големите софтуерни решения за управление на ферми в Европа. eAgronom вече обслужва над 1500 агробизнеса (покриващи над един милион хектара земя в Европа). Стартъпът също така разработи платформа за въглеродни кредити за фермери, за да трансформират пазара за доброволни компенсации и да ускорят прехода към нулеви емисии. Тази година стартъпът набра 6,4 милиона евро.

IrrigationNets

Очаква се броят на фермерите, изправени пред проблеми със солените подпочвени води и изискващи доставки на прясна вода за полетата си, да се увеличи през следващите няколко години. Поради тази причина базираният в Берлин стартъп IrrigationNets превръща солената подземна вода в прясна вода. Устройството може да се включва и изключва според нуждите за напояване на различни култури. В допълнение, този продукт е много икономична алтернатива на инсталациите за обезсоляване и позволява на фермерите да станат независими от външни източници на прясна вода.

Nordetect

Инструмент за прецизно земеделие – интелигентна система за тестване на хранителни вещества в растенията – се разработва от стартъп от Дания. Nordetect е основана през 2016 г. Използвайки UV-VIS спектрофотометрични методи, агрочип, оптичен анализатор и SaaS платформа, технологията бързо предоставя данни за съдържанието на вода и хранителни вещества в листните тъкани на полето. Високопрецизните онлайн анализи ви позволяват да коригирате дозировката на горните превръзки във времето. Спестяване не само на ресурси и пари, но и на възможността за отглеждане на култури по екологичен начин.“

ЕТИКЕТИ: ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА