Типично сирене спъва търговските преговори между ЕС и Мексико

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Европейският съюз и Мексико възстановиха преговорите за нов вариант на 18-годишното търговско споразумение, което има няколко спорни точки, включително особено чувствителната тема за сиренето, съобщава euractiv.com.

80% от износа на Мексико е за Съединените щати, но сега страната иска да разнообрази търговските си партньори за заплахите на американския президент Доналд Тръмп да изключи САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като НАФТА.

Мексико бележи бърз прогрес по осъвременяването на търговското споразумение с ЕС от 2000 г. Надеждите бяха преговорите да завършат до края на 2017 г., но заради няколко въпроса като този дали млечната индустрия на Мексико ще има право да произвежда сиренето Манчего, което е типично за испанския регион Ла Манша. Европейците искат ексклузивни права за това сирене, както и за производството на над 300 други продукти от вина и бири до меса.

Производството на сирене на в Латинска Америка има съществен дял от икономиката, а мексиканското Манчего представлява около 15% от общите продажби на сирене.

Мексиканската млечна индустрия претендира, че тяхната версия на Манчего е станала част от местната култури и дори не напомня на испанския оригинал.

Мексиканската версия на сиренето се приготвя от краве мляко и често се разтапя върху горещи ястия, докато испанският оригинал е от овче сирене и обикновено е полутвърдо.

Икономическият министър на Мексико коментира, че новият кръг на преговори, осмият откакто преговорният процес започна през 2016 г., ще се фокусира върху правилата за произход, техническите бариери за търговия и интелектуалната собственост.

Търговията между ЕС и Мексико почти се е утроила в рамките на споразумението като е достигнала 61 млрд. долара.

И двете страни по сделката посочват, че са нетърпеливи да достигнат финално споразумение, но все още краен срок не е фиксиран.

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА