Комисията за защита на потребителите и икономическото министерство ще изследват проби от няколко вида сирена в акредитирана лаборатория.
Те ще бъдат тествани за белтъчини, мазнини и млечен протеин. Очаква се резултатите от тях да бъдат готови в рамките на две седмици и след това да бъдат публично оповестени.
Припомняме Ви, че проверка на „Активни потребители“ установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене. При 23 продукта липсваше напълно или част от задължителната по еврорегламент хранителна информация.
За три от изследваните показатели – степен на зрялост, водно съдържание и мазнини, асоциацията е използвала за сравнение заложеното в БДС. Високо водно съдържание – над 59.4 % имат 19 проби, а четири са с много високо – над 65%, коментира пред Агрозона председателят на “Активни потребители” Богомил Николов. Производители на сирене са използвали и ензима трансглутаминаза, който два пъти намалява количеството необходимо мляко за приготвяне на килограм продукт
Същевременно проверка бе извършена и от БАБХ. Агенцията установи 7 тона сирене с немлечни мазнини. 4,5 тона бяха насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона насочени за унищожаване.